Bir Kitap: Hayal Kahramanları [Video]


Sunay Akın’ın 2015 Kasım’ında yayımlanan Hayal Kahramanları adlı kitabı 200 sayfalık bir kitap. 

Hayal Kahramanlarının tüm bilinmeyenlerini, tüm hikayesini okura bu kitap vasıtasıyla açıklayan; bir başka tanımla bugüne kadar bildiğimizi sandığımız hayal kahramanlarıyla bizi yeniden tanıştıran yazarımız Sunay Akın bir şair, yazar, bir gazeteci ve tiyatro oyuncusu, araştırmacı ayrıca oyuncaklara ve benim şahsi düşünceme göre heykellere önem veren bir adam. Daha doğrusu hak eden, tarihe iz bırakmış kişilerin, hatta bu hayali kahramanların bile ilgili yerlere heykellerinin dikilmesi konusunda çalışmaları ve önerileri var. Yayımlanmış onlarca şiirleri ve kitapları olan Sunay Akın aynı zamanda çeşitli üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültelerinde derslerde vermiş. Edindiği birikimin sonucunda tek kişilik gösteriler yapmaya başlamış. Ve az önce bahsettiğim oyuncaklara ve heykellere olan sevgisi onun kapısında kocaman zürafa heykellerinin ziyaretçileri karşıladığı bir oyuncak müzesi kurmasını sağlamış. 

Bu kitap bize çizgi romanlardan, çizgi filmlerden, öykülerden, masallardan tanıdığımız ve çocukluğumuzun en renkli hatıralarında yer alan bir çok hayali kahramanın ve bu hayali kahramanlarla bir şekilde bağlantısı olan bir çok insanın, olayın hikayesini sunuyor.

Bu yüzden II. Abdülhamit döneminden giriş yapıp, Muhsin Ertuğrul’a, oradan Dracula’ya doğru ilerlerken buluyoruz kendimizi. Mustafa Kemal’den bahsederken bir anda Red Kit’e, Fatih Sultan Mehmet’ten Superman’e geçiyoruz. İçeride kimler yok ki? Nazım Hikmet, sevimli hayalet Casper, Charlie Chaplin, Temel Reis, Mona Lisa, Da Vinci, Batman ve daha bir sürü kişi, olay ve/veya hayali kahraman…

Her okuduğunuzda şaşıracağınız, güzel bilgiler alıyorsunuz kitaptan. Tüm bu hayali kahramanların yanı sıra, bu hayali kahramanların arkaplanında yer alan isimleri, hikayeleri okumak şahsen benim hoşuma gitti. Mesela Red Kit’in adı neden Red Kit biliyor musunuz? Ya da Red Kit’in köpeği Rin Tin Tin’in aslında gerçek bir film kahramanı olduğunu, hatta Oscar’a en iyi erkek oyuncu dalında aday gösterildiğinden haberiniz var mıydı? Temel Reis olarak bildiğimiz Popeye’nin bir yan karakter olarak çizildiğini fakat daha sonra hikayeye Olive ve Bluto yani bizde ki adlarıyla Safinaz ve Kabasakal’ın da dahil olmasıyla ilginin artması ve ortaya hepimizin bildiği ‘Temel Reis’ efsanesinin çıkmış olduğunu ben yeni öğrendim.

Tüm bu kişiler, olaylar, hayali kahramanlar arasında birer bağlantı olması kitabın seyir hızını o kadar çok arttırıyor ki, kitaba ne ara başladınız ne ara ilk yüz sayfaya geldiniz, ne ara kitabı tamamladınız anlamıyorsunuz bile…

Tüm bu söylediklerimin sonucunda anlamışsınızdır ki ben kitabı beğendim. Bir solukta okundu. Hem keyif aldığım, hem genel kültür, tarih ve daha bir çok konuda bir çok şey öğrendiğim, bir çırpıda okunan güzel bir kitap.

Labels: ,